Çin İstanbul Başkonsolosluğu
Çin İstanbul Başkonsolosluğu
İstanbul Çin Başkonsolosluğu, Türkiye ile Çin arasında bulunan ticari ilişkileri geliştirme ve iyileştirme yönünde çalışmalar gerçekleştirmektedir. Türkiye Çin Konsolosluğun genel amacı ise, Türkiye ile olan ticari ilişkileri korumak, geliştirmek, pasaport yenileme, tıbbi, kanuni, eğitimsel yardım sağlama, ulaşım, Türkiye’deki otoriteler ile iletişim kurma, Türkiye’de bulunan Çin vatandaşlarının ölüm, doğum, ayrılık ve dünyevi gelişmeleri karşısında çalışmalar sürdürmektir.
Çin Konsolosluğu Türkiye- Çin Halk Cumhuriyeti ticari ilişkilerini geliştirmek ve bu ülkede çalışan Çin vatandaşlarına rehberlik etmekle görevlidir.
- Çin Konsolosluğu, Çin Halk Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen kişilerin vize işlemlerini gerçekleştirirler.
- Çin Halk Cumhuriyeti kanunları uyarınca Çin Halk Cumhuriyeti’ne karşı borçlu olunan vergileri toplamak Çin Konsolosluğu’nun görevi dâhilindedir.
Çin Konsolosluğu İletişim Bilgileri Nedir?
Adres:
Memduhpaşa Yalısı, Mısırlı Caddesi, 6/8 Kireçburnu Mah., Sarıyer, İstanbul
Telefon:
(0212) 299 21 88
Çin İstanbul Başkonsolosluğu Görev Bölgesine Dahil Olan İller Nedir?
İSTANBUL, BURSA, İZMİR, EDİRNE, KIRKLARELİ, TEKİRDAĞ, KOCAELİ, BALIKESİR, ÇANAKKALE, MANİSA ve YALOVA illerinde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve yabancı uyruklu vatandaşlar Çin vize işlemleri için Çin İstanbul Başkonsolosluğu’na başvuru yapmalıdırlar.
Çin İstanbul Başkonsolosluğu Çalışma Saatleri
İstanbul Çin Başkonsolosluğu hafta içi hergün Saat: 08.30-17.30 arasında konsolosluk hizmeti vermektedir.
Çin Konsolosluğu, Vize Bölümü :
Pazartesi, Çarşamba, Cuma günleri
Sabah: 09:00-10:00 saatleri arası acenta başvuruları (tüm vize başvuruları acenta vasıtasıyla kabul edilir)
10:00-12:00 saatleri arası bireysel başvurular (Çin doğumlu Türk Vatandaşları vize başvuruları, Onay/tasdik işlemleri, Çin vatandaşlarının Çin pasaportu ve evrak bavuruları)
öğleden sonra: 15:00-16:30 saatleri arasında dağıtım yapılır.
Vize müracaatları ile ilgili gerekli tüm değerlendirmelerin yapılabilmesi için vize başvurusunun planlanan seyahat tarihinden 1 ay önce yapılması tavsiye olunur.
Çin Başkonsolosluğu Konsolosluk Bölümü: Pazartesi- Salı ve Cuma günleri 10:00-12:00 saatleri arası Çin doğumlu Türk Vatandaşları vize başvurularını, Onay/tasdik işlemlerini, Çin vatandaşlarının Çin pasaportu ve evrak başvurularını alır.
Çin Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ekim 2015 tarihinden itibaren İstanbul Çin vize başvuru merkezinin resmi olarak hizmet vermeye başlaması itibariyle, Türk vatandaşları Çin ziyaretleri ile ilgili vize başvurularını, gerekli belgelerle şahsi olarak vize başvuru merkezinden yapabilecekleri gibi, Başkonsolosluğun yetki verdiği on bir seyahat acentesi aracılığı ile de başvurularını gerçekleştirebilirler. Diplomatik ve Hususi pasaport sahipleri direkt olarak Başkonsolosluktan başvuru yapmalıdır.
Çin Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Çin Büyükelçiliği Çin vizesi başvurularının bir ay önceden yapılmasını tavsiye etmektedir. Çin vizesi başvurusu normal şartlar altında bir hafta içerisinde sonuçlanmaktadır.
Çin Konsolosluğu 2023 Tatil Günleri Nedir?
Çin İstanbul Başkonsolosluğu ve diğer Türkiye Çin temsilcilikleri, Çin'in Ulusal ve Resmi tatillerinin yanı sıra Türkiye resmi tatilleri olan günlerde de hizmet vermemektedir.
- 1-3 Ocak: yeni yıl
- 21-27 Ocak: Çin Yeni Yılı Arifesi
- 12 Şubat: Çin Yeni Yılı
- 8 Mart: Dünya Kadınlar Günü
- 3-5 Nisan: Kingming Festivali
- 21-23 Nisan: Ramazan Bayramı- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
- 1-3 Mayıs: İşçi Bayramı
- 19 Mayıs: Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı
- 25 Haziran: Duanvu Festivali
- 29 Haziran 2 Temmuz: Kurban Bayramı
- 1 Temmuz: Çin Kominist Partisinin Kuruluşu
- 15 Temmuz: Demokrasi Günü
- 30 Ağustos: Zafer Bayramı
- 1-7 Ekim: Ay Festivali- Çin Kuruluş Yıldönümü
- 29 Ekim: Cumhuriyet Bayramı
Çin İstanbul Başkonsolosluğu Nerede, Çin İstanbul Başkonsolosluğu Nasıl Gidilir?
Çin İstanbul Başkonsolosluğu İstanbul'da Avrupa Yakasında bulunan Sarıyer ilçesine bağlı Kireçburnu semtinde yer almaktadır. İstanbul şehir merkezi Taksim'den ve sahil bölgesi Kabataş'tan hareket eden otobüsler aracılığı ile Çin İstanbul Başkonsolosluğu’na ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır.
İstanbul Çin Konsolosluğu Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Çin Başkonsolosluğu vize başvurularını, Çin seyahati gerçekleştirecek kişinin pasaport türüne (umumi-hizmet-hususi-diplomatik); ait olduğu meslek grubuna ve Çin'i ziyaret sebebine göre belirlemekte ve doğru kategoride başvurunun gerçekleştirilmesine dikkat etmektedir.
Çin Başkonsolosluğu kısa süreli Çin vizesi başlığı altında toplanan, C-G-J2-L-M-Q2-R-S2-X2 vize kategorilerinde yapılacak başvuruları, Çin Konsolosluğu tarafından Çin vize işlemleri için yetkilendirilmiş acentalar kanalıyla kabul etmektedir. Uzun süreli Çin vizeleri olan D-J1-Q1-S1-X1-Z müracaatları ise başvuru sahibi tarafından şahsen Çin Başkonsolosluğu İstanbul ve Çin Büyükelçiliği Ankara yapılmalıdır.
İstanbul Çin Başkonsolosluğu Vize Başvuru Formu
Çin vize işlemleri için vize başvuru formu Türkçe olarak doldurulabilir. Çin vize başvuru formu, hiçbir sorunun karşılığı cevapsız bırakılmaması ve gerçeğe uygun bilgilerle doldurularak başvuru evraklarının arasında hazır olması gerekmektedir. Çin Konsolosluğu başvuru sahibi hakkındaki kapsamlı bilgiye başvuru formu aracılığı ile ulaşırken, Çin vize başvuru formunda eksiksiz ve gerçeğe uygun bilgiler beyan edilmelidir. Formda verilmiş olan bilgilerin, başvuru evraklarında bulunan bilgileri desteklemesi ise Çin Konsolosluğu’nun dikkat ettiği bir konudur. Çin Konsolosluğu vize başvuru formu ve başvuru evrakları arasında beyan edilen bilgileri dikkate alarak, uyumsuz ve gerçeğe uygun olmayan bilgilerle karşılaşması halinde vize başvuru işlemi red ile sonuçlandırlmaktadır.
Çin vize başvuru formu için tıklayınız.
Çin Konsolosluğu Vize Reddi Durumunda Ne Yapılır?
İstanbul Çin Başkonsolosluğu'na vize müracaatı yapacak kişilerin pasaport geçerliliği için Çin vize alış tarihi sonrasında daha 6 ay sürenin olmaması ve ya yabancı uyruklu vize başvuru sahiplerinin en az 1 yıllık ikamet izninin en az 6 geçerliliğinin bulunmaması durumunda Çin vize başvurusu red ile sonuçlanacaktır.
Çin Konsolosluğu Çin vize başvuru formu ile vize başvuru kategorisine uygun beyan edilen evrakların birbirini destekleyip desteklemediğini kontrol etmektedir. Başvuru dosyasında tutarsız ve gerçeği yansıtmayan bilgilerle karşılaşılması halinde vize reddi gerçekleşecektir.
Çin Konsolosluğu'na yapılan başvuruda Çin vize kategorilerinde gerekli olan tüm belge ve evrakların eksiksiz ve aslına uygun sunulması gereklidir. Aksi taktirde Çin Büyükelçiliği tarafından başvuru vize reddi ile sonuçlandırılacaktır.
Çin Vize Başvuru Formu'nun "Declaration" bölümünün başvuru sahibi tarafından imzalanmasının unutulması diğer bir Çin vize reddi sebebi olacaktır.
İstanbul Çin Başkonsolosluğu Konsolosluk İşlemleri Nedir?
Çin Devleti sınırları içerisinde kullanılmak amacıyla hazırlanması gereken resmi evrak işlemleri için Çin İstanbul Başkonsolosluğu, yetkili olduğu İSTANBUL, BURSA, İZMİR, EDİRNE, KIRKLARELİ,
TEKİRDAĞ, KOCAELİ, BALIKESİR, ÇANAKKALE, MANİSA ve YALOVA illerinden yapılan başvuruları kabul etmektedir. Çin Ankara Büyükelçiliği ve Çin İstanbul Başkonsolosluğu, her türlü evrak için istenilen noterlik işlemi ya da tasdik işlemini 7 gün içinde sonuçlandırmaktadır.
Çin Konsolosluğu Noterlik İşlemleri Nasıl Yapılır?
Türkiye resmi kurumları tarafından öncelikle onaylanması gereken evrakın sonrasında başvurunun hangi ilden yapıldığına bağlı olarak Çin Büyükelçiliği ya da Çin Konsolosluğu'nun yetki alanı içinde evrakın onaylatılması gerekmektedir. Yurt dışı bağlantılı evrakların öncelikle yerel noter kuruluşunda noter işlemleri yapılmalıdır. Eğer resmi evrak, yurt içinde kullanılmak üzere gönderilmesi durumunda Dışişleri Bakanlığı veya Dışişleri Bakanlığı'nın yetki verdiği kuruluş ve Türkiye'de görevli olan Çin Büyükelçiliği veya Çin Konsoloslukları tarafından onaylatılması gerekmektedir.
Noter işlemlerinin yapılabilmesi için gereken şartlar nelerdir?
-İlgili şahıs ebedi ikamet hakkına veya ilgili yerde yasal olarak 6 aydan fazla ikamet edebilme hakkına sahip Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır. Bekarlık belgesi onayı için ilgili şahıs Çin Büyükelçiliği'ne veya Çin Başkonsolosluğu'na gelmeli ve kendi pasaport, ikametgah belgesi, bekarlık beyannamesi ve iki Çin uyruklu şahidin kanıt belgeleri ile birlikte başvuru da bulunmalıdır.
-Yurt dışına çıkmadan önce yasal olarak evlilik yaşına ulaşanlar için Türkiye'deki noter tarafından hazırlanmış bekarlık belgesi sunulmalıdır. İlgili şahıs tarafından konsolos görevlisi şahitliğinde bekarlık beyannamesi imzalanmalıdır.
Çin Evrak Tasdik İşlemleri
İstanbul Çin Başkonsolosluğu, Çin Devleti sınırları içerisinde kullanmak amacıyla, Çin'e gönderilmesi gereken resmi evrakların tasdik işlemleri için yetki alanı içinde bulunan Afyon, Ankara, Aksaray, Amasya, Ağrı, Antalya, Ardahan, Bartın, Bayburt, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İzmir, Karabük illerinden yapılan başvuru işlemlerini kabul etmektedir. Onay süresi 7 gündür.
Resmi Belge Tasdik İşlemleri Nasıl Yapılır?
-Kişiye ait resmi belgeler: Sabıka kaydı, nüfus kayıt örneği, kimlik/pasaport, diploma, tapu, şahsi banka dökümü, muvafakatname/taahütname, doğum belgesi, öğrenci belgesi...
-Kuruluş/kuruma ait resmi ve ticari belgeler: Faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi, şirketin banka dökümleri, atama mektubu, referans mektubu, mahkemeye sunulacak ekspertiz raporları...
1-Tasdik edilecek belgenin yeminli tercüman tarafından Çince veya İngilizce yapılmış tercümesi, noter tarafından onaylanır.
2-Ayrıca İstanbul Valiliği Hukuk İşleri Şubesi Hukuk İşleri Şube Müdürü veya Şube Şefi tarafından onaylanmalıdır. Evraklar diğer il valiliklerinde onaylanması halinde tekrar İstanbul Valiliği tarafından da tasdik edilmelidir.
3- Tasdik ettirilecek evrakların bir nüsha fotokopileri alınmalıdır.
Evrakların Çin Başkonsolosluğu Tarafından Onaylanma İşlemi Nasıl Yapılır?
- Şahsi evrakların başvuru şekli: Evrak sahibi, T.C. Nüfus cüzdanı ile şahsen Çin Konsolosluğu'na başvuruda bulunur ve ya Noterden "Vekaletname aslı" ile üçüncü bir kişiye yetki verebilir. Gelen kişi Onay Başvuru Formu, T.C. Nüfus Cüzdanı fotokopisi ve/veya vekaletname aslı, onaylanacak evrakların asılları ve fotokopileri ile birlikte başvuru yapmalıdır.
- Ticari evrakların başvuru şekli: Evrak sahibi, İmza Sirküleri ve T.C. Nüfus Cüzdanı ile birlikte şahsen Çin Konsolosluğu'na başvurmalıdır. Söz konusu şirketin antentli kağıdına imzalı kaşeli 'Yetki Belgesi' ve İmza Sirküleri örneği ile üçüncü kişi yetkilendirilir. Onay Başvuru Formu, T.C. Nüfus Cüzdanı fotokopisi, Yetki belgesi aslı, İmza Sirküleri fotokopisi, tasdik edilecek evrakların asılları ve fotokopileri ile başvuru yapılmalıdır.
Pasaport Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?
Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan Çin vatandaşları tüm konsolosluk işlemlerini ve süresi dolmak üzere olan pasaportlarını yenileme işlemini İstanbul Çin Başkonsolosluğu'nda gerçekleştirebilirler.
Çin İstanbul Başkonsolosluğu Nerededir?